Blog Archive

Followers

Powered by Blogger.
Monday, August 18, 2014
Assalamualaikum readers
Tak ada apa sangat pun.  Cuma ter'check' pendrive
Dan terpandang ada few copies of gambar raya hari tu.
So masukkanlah sikit di sini... Buat kenangan masa tua nanti.

Raya Pertama,
Anak dara sangat dah my niece ni..
 Younger Brother yang tak berapa nak kecik sangat dah.
Grown up well and Spend your life well bro!
Niece and adik.. Sama umur.
Sama peel..rajin tak beragak, rajin merajuk ;p
Me with Abang Ngah.
Random color this year. Yeah!
Faris with Me (kak Ijey)
Faris with Chik
Ngah's family (without Didi n Daniel)
Sweet Loving couple. Stay sweet forever, pls!
 Anak Saudara sulongku.. Dah besar panjang.
4-5 tahun lagi bakal ada anak saudara baru kah? hehehe
Raya ke 2
The only pic on 2nd of Hari raya.
Singgah beraya rumah sahabat baik Husband.
Tahniah Datul & Eddy
Raya ke 3
Banyak gilos gambar raya ke tiga.
Yah & Eyo Big Day.
U're so gojes babe!
The two and only, yang melayan me in everything
Yang baju biru tu, budak yang berani remove me from group
hanya sebab tak inform nak buat open table.
Budak dua orang ni yang boleh dengar apa jua masalah
suka duka, sakit hati, lawak jenaka, penyakit hati, pasal duit tak berkira
dan layan segala benda. Susah nak terasa hati.
BFF forever, InshaAllah.
Tinggal sorang yang kat tengah.
Yaaa, cepatla kawenn!
Last but not least,thanks Hubsy for the awesome picas.
Jarang bebenar ada gambar hubsy sebab dia terlampau busy
dengan kameranya.
Thanks Love

Tuesday, August 5, 2014
Assalamualaikum readers
Selamat Hari Raya ke sembilan.Puasa syawal, hari ni baru hari ke 2.
Hari ni saja jer, nak menulis pasal raya yang baru lepas ni.
Alhamdulillah.. Rezeki sambut raya dengan keluarga.
Time raya memang duit habis gaya tak ingat nak hidup lepas raya kan?
Buat tak kena gaya, memang 'mepeh' la orang Kelantan kata.

Belanja Raya.. memang kena allocate siap-siap
Kami berdua memang saving siap-siap untuk raya.
Project budget siap-siap at least 6bulan awal.
Contoh, anak saudara belah Suya ada 17 orang,
belah husband ada 5 orang. 22 orang yer tahun ni..
RM20x22 = RM440, duit raya anak-anak saudara.
Angpow untuk hari raya tukar duit seringgit RM100.
Allocate duit raya untuk baby-baby baru few packet isi RM10.
Allocate duit raya orang besar sikit pun few packets isi RM 5.
Then duit raya kedua-dua bonda pun simpan siap-siap.
Simpanlah 6bulan awal dengan kadar RM50-RM100 sebulan.
Niat untuk beri kat Ibu bapa.. InshaAllah, dipermudahkan.
Ingat, duit raya ni duit raya la. Duit bulanan kena bagi juga.
Yang tu jangan skip. hehehehehe

Memberi duit raya ni bukanlah satu kemestian,
Ianya adat kot. Tapi seronok sebenarnya memberi duit raya ni.
Seronok tengok muka-muka gembira anak-anak saudara, adik-adik,
anak-anak sepupu. Comel.. Niat siap-siap dalam hati untuk bersedekah
dan menggembirakan hati-hati kecil itu. Habis bab angpow.
Kena fikir pulak duit belanja dapur. Yela, raya ni sinonim dengan makanan.
Tahun ni tak buat langsung biskut raya. Semua main tunjuk dan yeay, sedap!
Beli 6 bekas biskut raya untuk Ma, dan 6 bekas untuk Mama.
Rumah kami, yillek. Tak payah sedia pun.. Tak ada orang makan.
Selebihnya topup dengan maruku, kacang-kacang dan kerepek.
Bila balik, tengok-tengok banyak nau kuih raya umah bonda.
Anak-anak pakat bawa balik sikit sorang.

Bila balik raya, duit belanja memang kena sentiasa ada.
Takkan nak biar mak-mak kita keluarkan sendiri duit nak beli ayam etc.
Kalau boleh, biarlah sama-sama merasa. Meriahkan hari raya.
Tak mampu bayar semua, kita tong-tong. Tak jadi masalah kan?
Sebagai seorang yang agak teliti dengan pengaliran keluar masuk duit.
Memang Suya sediakan cashflow. Format excel dan diupdate semuanya.
So kat sini memang boleh trace duit-duit tu semua, boleh beringat sama.
Beringat sama ada boleh belanja lagi ke tak, duit dalam wallet tinggal berapa.
Yelah,semua boleh di update guna smartphone kan. So better amalkan.
untuk duit belanja pun kena project siap-siap. Allocate duit makan-makan,
duit groceries, duit kecemasan dan duit minyak kereta sepanjang cuti-cuti raya tu.

Then sekembalinya raya, check and balance semua perbelanjaan.
dan balance tu la yang akan digunakan untuk menyambung hidup selepas raya.
Jangan amalkan sikit-sikit korek simpanan, sikit-sikit korek simpanan.
Dah bila nak bertambahnya simpanan tu. Amalkan hidup bersederhana saja.
Berbelanja ikut keperluan dan kemampuan sahaja.  Sesekali cheating on saving tu
kira halal la.. Tapi jangan amalkan. Kita langsung tak leh nak predict apa yg
akan berlaku di depan hari. Sementara mampu dan ada masa ni.
Gunakanlah kesempatan yang ada untuk membahagiakan mereka yang kita syg.
Till then, berbelanja ikut kemampuan dan keperluan sahaja.





Monday, August 4, 2014
Assalamualaikum readers
Malas nak update entry raya lagi. Lepas-lepas ni aaaa.
Lebih kepada nak update selamat pengantin baru
Buat sahabat dunia wal akhirat, inshaAllah.
Mudah-mudahan.. Semoga Allah mengurniakan keberkatanNya
ke atas perkahwinan sahabat baik Suya.. Amirah Asri and Keyo Nua.
Berbahagialah kalian hingga ke syurga dan harap-harap
diluaskan pintu rezekiNya kepada kalian berdua.
InshaAllah.. Yah, doakan uya jugak eyh.
Kalau Yah dapat dulu pun takpa, tapi make sure
doakan Uya jugak!

untuk Ya pulak, Uya sentiasa doakan agar Ya dipermudahkan jodoh
Jodoh yang baik-baik dan bertanggungjawab
Sebab Ya pun sahabat yang baik dan bertanggungjawab
walau mulut Ya tak berapa nak bertanggungjawab sangat.
Hahaha Tapi tu la nikmat bersahabat Allah SWT bagi.
Ada sahabat yg boleh melawak dan berduka sama-sama
Menikmati keceriaan, inshaAllah sampai hari tua.
Ye la... Rumah bukan jauh mana pun, paling tidak kena jumpa jugak.
Setahun sekali pun jadi. Uya sayang Yah and Ya.. :)

Dengan ucapan, Selamat Peranting Baru Yah.


NN

My Blog List

Kawan-Kawan Saya

special date

January
Aniq Anaqi 0901
Along 1401
February
Atikah 0202
Abg Long 0502
Faqira Dahiya 0802
Alang 1302
March
Rayyan Rizqi 1103
Husband 1603
Nasrul 2003
Suriana 2103
Fendy 2703
Babygone 2703
Chick 3103
April
Imtiaz 0404
Didi 1404
Left SGMM 240415
May
Fakhrihadi 0105
Joined TSC 020516
Faris 0305
Irsalina 0505
Sofea Azzahra 0505
Fasihah Husna 0605
June
Ngah 0406
Abg Ngah 0906
Mustaqim 2106
Joined SGMM 13062011
July
MIL 0207
Azim 1407
Me 1707
Faqhihah Dafinah 2107
Rubee Asyrani 3007
August
Rubee Nhana 0608
K.Naim 1808
Kassim 2308
Ayien Diey 2608
Hanun 3008
September
Mommy 0609
Fakhrul 1109
Amirah Asri 1709
Daniel 2709
October
wedding day 2710
He left SGMM 30102015
November
He join TSC 02112015
December
Amira Nasir 0312
Uqail 141215
MiraKassim 121215






Reminiscence

  • Century Pine Cameron Highland
  • Gold Coast Morib
  • Hotel Asia
  • Hydro Hotel Penang
  • I-City Boutique Hotel
  • Impiana Resort Cherating
  • Ipoh Boutique Hotel
  • Ipoh Tower Regency Hotel
  • Ixora Hotel, Butterworth
  • M Suite Hotel JB
  • Rainbow Paradise Tanjung Bungah
  • Redgalodge Ipoh
  • Silka Maytower, KL
  • Silka cheras, KL
  • Sunway Hotel, Seberang Jaya
  • Tanjong Demong Beach Resort