Blog Archive

they shine my day

Powered by Blogger.
Friday, October 10, 2014
Assalamualaikum readers
Aidiladha dah melabuhkan tirai, baru ada masa nak update blog.
Kalau tak, sunyi sepi blog ni tak ber'entry' baru.
Malas mungkin... Tak pun takda idea menarik.
Ni pun tak menarik mana sangat, sekadar mencoret kenangan.

Raya tahun ni, turn raya kat Kelantan.
Banyak sebab kenapa Suya suka raya Haji di Kelantan.
Yang pastinya kemeriahan Raya.. Seronok!
Kalau Aidilfitri, masing-masing rush ke sana ke mari
Tapi tidak pada raya Haji. Semua berkampung di sini.
Rumah peninggalan arwah Tok Ayah ngan Chek.
Tradisi lama masih dipegang utuh, berkumpul ramai-ramai.
Mengimarahkan ibadah Qurban. Tahun ni 2 ekor sahaja.
Takda orang lain, takat pak/mak sedara dan sepupu-sepupu saja.
Sepupu sepapat, berwarna warni.
Bergambar tu pasti. Semua memang berkampung disini.
Sebab tu kot orang kata Raya Qurban kat Kelantan/Terengganu lebih meriah.
Yang ke dua. Menunggu giliran.
Semoga Allah menerima dan memberkati ibadah korban kami semua.
Takda yang berbeza, semua sama saja di mana-mana.
Cuma lainnya mungkin di sini.
Tiada yang asing, semuanya saudara mara terdekat.
Bekerja sama, tua muda. Yang veteran beri arahan
Para belia mula mengerjakan. Kekallah tradisi
Jangan dibiar lapuk dek zaman. Kita kan Keluarga.
Tukang sembelih masih lagi sama. 
Orang yang sama sejak dari Suya mula sekolah menengah kot.
Orang yang sebelum tu telah pun tiada.
Kembali ke rahmatullah.. Al fatihah.. Mohon sedekah.
Kiri kanan, bekerja sama.Yang berat sama dijinjing.
Yang ringan pun sama-sama dilakukan.
Husband,pertama kali beraya di Kelantan.
Penat katanya. Sama je raya di mana-mana.
Takda pilih kasih, sama-sama kena buat kerja.
Pandai-pandai masuk dalam kelompok dan bersosial. 
Rumah Tok sebelah sungai. Senang nak proses perut.
Masuk sungai. 2 generasi bersama.
Orang lama kena turunkan ilmu kat orang muda.
Lapah sampai siap.
Timbang dan bahagikan sama rata.
Kerja orang-orang lelaki.
Dah siap boleh makan tengahari. 
Dari dulu, sementara geng lelaki sibuk melapah
Geng ladies akan sibuk berperang di dapur.
Pastikan bekalan makanan cukup di tempat melapah
dan siapkan terus hidangan tengahari. Makan sama-sama.
Suasana Dapur. Macam kenduri.
merewang bersama keluarga. baik tua mahupun muda.
Akan ada satu group remaja.
Ditugaskan membakar daging, agihkan kepada semua.
Yang melapah, yang duk kat dapur.
Ni pun lagi satu tradisi, tradisi yang menggembirakan semua.
Lauk tengahari.. Singgang daging, daging goreng, acar.
Budu dan petai jeruk.. Selera kampung..
Selesai makan semua, berehat kejap.
Terus proses untuk sedia makan malam.
Sup tulang/gearbox, daging blackpepper ngan sira pisang.
Malam tu ada buat sembahyang hajat untuk kesejahteraan keluarga.
Minta dipermudahkan urusan anak,adik,sepupu, sedara yang nak amik SPM.
Lepas tu jemput orang masjid datang makan, buat tahlil.
Itulah raya haji saya tahun 2014.
Penat tapi masih rasa berbaloi.
Rasa seronok dan teruja. Itulah raya haji.
Masih sama sejak dulu. Walau ramai yang telah pergi
tapi tradisi tu masih ada. Harap-harap kekal selamanya.

p.s: Ikut hijrah.. hari raya haji ke 2 adalah ulangtahun perkahwinan Suya. So husband, I know u would read this. I wish Happy 2nd anniversary for u dear. I know am lacking in many things but it is a blessing for me as you still kind and lovely as ever. Thanks for always be there for me, for ur support and wholly for your unconditional love. I am a very grateful wife who is married to a decent man like you. Hope we can celebrate many more year coming. I love u and will love u forever. Aminnn..

Thursday, September 25, 2014
Assalamualaikum readers

Ari ni memang tak da hujung takde pangkal rasa nak membebel..Sebal je rasa dalam hati ni.. Hanya kerana makhluk Allah yang bajet ni, habis spoil mood. Jangan bawa sampai ke rumah sudah la. Hangin satu badan dengan geng-geng electrical kat tempat kerja ni. Kalau tanak kerja.Tak payah datang kerja lagi bagus. Kalau datang kerja setakat nak duduk sembang, layan sedut asap, tido bangun tido bangun, baik tak payah! Menyusahkan orang yang amat. Sengal..

**jadi malas plak nak menulis..Kang lagi power yg tertulis..Nyesal tak hingat. Istifar banyak2 ;'(

NN

My Blog List

Kawan-Kawan Saya

special date

Mommy 0609
Long 1401
A.Long 0502
Kak Lang 1302
Ngah 0406
A.Ngah 0906
Nana 2103
Andy 2703
Chick 3103
Me 1707
Lullabby 1603
us 081111
aqim 2106
ikah 0202
nasrul 2003
didi 1404
fakhrul 1109
hadi 0105
hanun 3008
suna 0605
irsalina 0505
azim 1407
daniel 2110
wedding day 2710
babygone 2703
Faris 0305

Reminiscence

  • Century Pine Cameron Highland
  • Gold Coast Morib
  • Hotel Asia
  • Hydro Hotel Penang
  • I-City Boutique Hotel
  • Impiana Resort Cherating
  • Ipoh Boutique Hotel
  • Ipoh Tower Regency Hotel
  • Ixora Hotel, Butterworth
  • M Suite Hotel JB
  • Redgalodge Ipoh
  • Silka Maytower, KL
  • Sunway Hotel, Seberang Jaya
  • Tanjong Demong Beach Resort