Blog Archive

they shine my day

Powered by Blogger.
Thursday, June 25, 2015
Assalamualaikum readers
Alhamdulillah, dah hari ke 8 puasa..
Syukurlah dengan segala nikmat-nikmat Allah bagi.
Bukan sikit, banyak bebenar dah rasanya.
Puasa kali ni sama je azam dengan tahun-tahun lepas.
Bersederhana, meaning ingatkan diri jangan membazir.
Kalau masak pun masak cukup-cukup sekali makan.
Kalau beli pun beli cukup-cukup untuk makan masa tu je.

So far, pergi jugak bazar tapi bukan hari-hari.
Ada hari rajin, masak je lauk dengan kuih sekali.
Hari malas masak lauk, beli kuih.
Hari penat, beli je makanan dan kuih.
Tapi bezanya, hari penat tu beli makanan simple saja.
Macam rojak mee 2bungkus,kuih dua ringgit.
Takpun laksa 2bungkus, kuih dua ringgit. Jimat juga kan??
Kali ni takpernah pun terfikir nak makan lauk penuh meja.
Iftar pun makan ala kadar, kenyang jugak sebenarnya.
Then siap-siap mandi dan terawih etc. Simple life!

Kalau masak berbuka pun sama..
Masak satu lauk, potong tembikai
Air setakat hari ni tak pernah beli lagi.
Hubby pun setuju kata, berbuka takyah makan beriya-iya.
Sepanjang malam boleh makan minum kalau lapar
Walau hakikatnya takde lah drama lapar balik lepas berbuka.

Cumanya kalau bersahur, gigih sikitlah bangun.
Masak satu lauk jugak. Entah, macam prefer makan lauk baru masak.
Sebab dari kecik, Ma ajar macam tu kot. Ma bangun masak lauk baru!
So praktik benda sama. Sahur wajib makan nasi. Berbuka takpe takde nasi.
Lauk sahur takdelah complicated as rendang ke berkuah-kuah ke apa.
More to lauk kering.. Like Jenahak goreng+kuah percik (reheat frozen stock)
Ikan bawal kicap, siakap masam manis. More to simple dish lah..
Tapi setakat ni sahur selalu makan ikan, baru skali lauk sotong.
Ayam takde dalam menu lagi kecuali berbuka hari tu buat ayam percik..
Tu je la celoteh kali ni.. Just nak tambah bicara Ramadhan..
Buat tatapan di masa depan..Till then, salam Ramadhan..

Wednesday, June 17, 2015
Assalamualaikum readers
Sedar tak sedar, esok dah mula puasa.
Malam ni boleh mula terawih.
Pasang niat baru, nak terawih rajin-rajin.
Taknak jadi malas, nak dekatkan lagi diri dengan Dia.

Nak puasa dah, tapi lately asyik penat nak bangun pagi.
Biasa 6.15am dah bangkit, tapi dua tiga hari ni asyik extend.
6.30am baru gerak, sembahyang etc. Tak baik sangat kan??
Kena set niat baru, sebab lepas ni nak kena bangun sahur.
Takleh cincai-cincai dah, sian suami. Nanti gastrik!

Sebut pasal sahur, ni pun dah terfikir nak masak apa.
Telur itik asin ada 30 biji mak mertua bekalkan.
Balik kerja nak try rebuslah, kot-kot dah masin.
Puasa lah kita ya. Jangan nak mengelat.
InshaAllah.. Puasa kerana Allah SWT.

Selamat Menyambut Ramadhan Kareem.
Semoga beroleh keberkatan di bulan barakah ni.
Semoga tenaga kita double nak beribadat kepadaNya.
Till then, be happy and healthy everyone :)

NN

My Blog List

Kawan-Kawan Saya

special date

January
Aniq Anaqi 0901
Along 1401
February
Atikah 0202
Abg Long 0502
Alang 1302
March
Rayyan Rizqi 1103
Husband 1603
Nasrul 2003
Suriana 2103
Fendy 2703
Babygone 2703
Chick 3103
April
Didi 1404
May
Fakhrihadi 0105
Faris 0305
Irsalina 0505
Sofea Azzahra 0505
Fasihah Husna 0605
June
Ngah 0406
Abg Ngah 0906
Mustaqim 2106
July
Azim 1407
Me 1707
August
Hanun 3008
September
Mommy 0609
Fakhrul 1109
October
Daniel 2110
wedding day 2710







Reminiscence

  • Century Pine Cameron Highland
  • Gold Coast Morib
  • Hotel Asia
  • Hydro Hotel Penang
  • I-City Boutique Hotel
  • Impiana Resort Cherating
  • Ipoh Boutique Hotel
  • Ipoh Tower Regency Hotel
  • Ixora Hotel, Butterworth
  • M Suite Hotel JB
  • Redgalodge Ipoh
  • Silka Maytower, KL
  • Silka cheras, KL
  • Sunway Hotel, Seberang Jaya
  • Tanjong Demong Beach Resort