Blog Archive

Followers

Powered by Blogger.
Tuesday, April 29, 2014
Assalamualaikum readers
Dalam hati ni ada macam-macam hal
Duk berbolak-balik, duk berkira-kira
Sama ada nak di kongsi atau tak
Tapi selalunya rasional akal akan menang.

Yup, kena jaga sensitiviti sendiri dan keluarga
Bertahan dan teruskan berjalan. Allah ada.
Dalam hati ni, bermacam dialog dibahaskan
Panas berbahang, tapi selalunya sejuk sebelum dilaharkan.
Indahnya akal yang Allah beri kepada manusia.
Indahnya berserah diri kepada Allah.

Susah nak jadi sempurna di mata orang
Susah nak jadi mulia sesama manusia
Amarah itu ada, dendam itu wujud
Selalunya Allah ada untuk menyejukkan rasa.

Semoga aku akan tergolong dalam kalangan mereka yang sabar.
Sabar dengan karenah dunia dan manusia
Sabar dengan karenah insan-insan kat muka bumi ni
Insan-insan yang pandainya tak boleh nak ajar
Insan-insan yang tak boleh ditegur
Insan-insan yang tahu berpolitik dan berpolemik.


Wednesday, April 16, 2014
Assalamualaikum readers
Sebak pulak baca satu draft entry kat blog ni..
Rasa macam nak pecah dada, sebak sungguh-sungguh.
Takpelah, move on and keep rolling on..

اَللَّهُمَّ لا سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَ أَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْلاً
“Allahumma laa sahlaa illaa maa ja’altahu sahlaa wa anta taj’alul hazna idza syi’ta sahlaa”

Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali apa yang Engkau jadikan mudah.
Sedang yang sulit bisa Engkau jadikan mudah,
apabila Engkau menghendakinya menjadi mudah.

"Allahumma yassir wala tu'assir, 
Rabbi tammim bilkhoir 
Birohmatikaya Arhamarrohimin"

Wahai Tuhanku , permudahkan akan diriku
Dan jangan beri kepayahan pada diriku.


Assalamualaikum readers
Separuh hati rasa bersalah
Lagi separuh hati rasa perlu.
Jadi duduk berbincang dengan suami.

Kesudahannya, hasil muzakarah dengan si dia.
Kita ikut rasa hati bersandarkan fakta-fakta yang ada.
Kebiasaan diri, bila dah putuskan sesuatu keputusan.
Kesabaran tu kurang, nak kena tamatkan semuanya masa tu jugak.

Sungguh tak bagus, ketidaksabaran yang tingggi.
Bukan kesabaran.. Bercinta pujuk si gula-gula hati.
Tolong selesaikan. Pujuk sampai dia bosan nak dengar.
Dan akhirnya dia setuju juga, buat panggilan.
Alhamdulillah, hilang rasa bersalah yang separuh hati tu.
Tidur dengan tenang dan lena, tak lagi seperti hari-hari lalu.

Sungguh, hampir sebulan yang lalu.
Ianya keputusan yang nekad, dan kali ni juga.
Nekad. Tak nak! Tak mahu!
Bersandarkan fakta-fakta yang disuap oleh media/manusia.
Tak apa lah.. Tenang, berkata pada diri sendiri.
Bukan rezeki lagi. Anggap Allah dah bagi 'hint'
Yang baik tu kan daripada Dia. Alhamdulillah.

p.s: Tak terasa nak cerita pasal apa, cuma boleh kata a part of kedewasaan.
Bila mana kita berdikari buat keputusan, dan nasib baik kita boleh turn-back.
Kalau tak dapat, rasanya perlu telan. Dan perlu berani walau apa yg terhidang.

To my dear husband,
Thanks for always support me in whatever I do.

Eyh Fairus Mazlia,
Aku rindu ko lah! Hahahahaha

Friday, April 4, 2014
Assalamualaikum readers
There is always a day which without any specific reason
I feel empty and sad. Kind of stress, maybe.
And to fill it again, I would just love to put on the earplug in my phone.
Listen to a very peaceful verses from the Almighty.
Those verses does ease my mind and could give me a strength again.
May Allah ease everything to me and my family.
Shower the blessing to our marriage and grant the good health to both
Ma and my mother in law. InshaAllah, I will love both of em
till the end of my life.

NN

My Blog List

Kawan-Kawan Saya

special date

January
Aniq Anaqi 0901
Along 1401
February
Atikah 0202
Abg Long 0502
Faqira Dahiya 0802
Alang 1302
March
Rayyan Rizqi 1103
Husband 1603
Nasrul 2003
Suriana 2103
Fendy 2703
Babygone 2703
Chick 3103
April
Imtiaz 0404
Didi 1404
Left SGMM 240415
May
Fakhrihadi 0105
Joined TSC 020516
Faris 0305
Irsalina 0505
Sofea Azzahra 0505
Fasihah Husna 0605
June
Ngah 0406
Abg Ngah 0906
Mustaqim 2106
Joined SGMM 13062011
July
MIL 0207
Azim 1407
Me 1707
Faqhihah Dafinah 2107
Rubee Asyrani 3007
August
Rubee Nhana 0608
K.Naim 1808
Kassim 2308
Ayien Diey 2608
Hanun 3008
September
Mommy 0609
Fakhrul 1109
Amirah Asri 1709
Daniel 2709
October
wedding day 2710
He left SGMM 30102015
November
He join TSC 02112015
December
Amira Nasir 0312
Uqail 141215
MiraKassim 121215






Reminiscence

  • Tok Aman Bali Beach Resort
  • Century Pine Cameron Highland
  • Gold Coast Morib
  • Hotel Asia
  • Hydro Hotel Penang
  • I-City Boutique Hotel
  • Impiana Resort Cherating
  • Ipoh Boutique Hotel
  • Ipoh Tower Regency Hotel
  • Ixora Hotel, Butterworth
  • M Suite Hotel JB
  • Rainbow Paradise Tanjung Bungah
  • Redgalodge Ipoh
  • Silka Maytower, KL
  • Silka cheras, KL
  • Sunway Hotel, Seberang Jaya
  • Tanjong Demong Beach Resort