Blog Archive

Followers

Powered by Blogger.
Thursday, March 17, 2016
Assalamualaikum readers
Yesterday was March 16, Alhamdulillah.
Happy Belated Birthday, Love.
May Allah SWT shower His blessing to our life.
Granting good health and long life.
May both of us grow older together.
May our loyalty remain to each other forever.
I love you and always do.

We may have up and down in our life
but you're always a good companion to me.
I shall praise you more but it won't do.
I think you know better how I feel about you.

I thankful to Allah swt
for letting me to have you in my life.
Alhamdulillah.

Dear husband,
Take a good care on yourself.
As we grow older, watch-out your diet
Be healthy and pay attention to your body.
ILUSM.

Another good day to remember,
yet we both too busy with our life.
It doesn't mean we didn't appreciate.
Sorry since we had to celebrate ur birthday earlier
than it supposed to be.
Just like you said, it is enough if we both remember
and we know what we want.
It will just be another day, but still
it is your birthday, I shall write it on my blog.
I appreciate you very much love.
Daaaa...



Friday, March 11, 2016
Assalamualaikum readers
Saja nak berkongsi..
Mana tahu somebody baca then ada manfaat.
Sampai juga pahala free kat kita kan.

Alhamdulillah.
Rezeki Uqail ada dan cukup untuk dia.
Ye lah, baru menyusukan tak sampai 3bulan pun lagi.
Mungkin belum sampai fasa 'drop'
Tapi tetaplah nak tulis.
Simpan kenangan dan pengalaman pun yer jugak.

Tips memeriahkan susu badan;
1) Faham dan ambil tahu konsep supply-demand
2) Kena rajin
3) Jangan give up walau sekali
4) Rajinkan urut dr ketiak ke 'factory' time mandi
5) Follow jadual mengepam
6) Jangan ikutkan jadual menyusu baby semata
7) Kosongkan 'factory' sekurang-kurang 5kali sehari
8) Minum banyak air kosong
9) Makan makanan berkhasiat
10) Ikhlaskan hati nak penuhi hak anak
11) Bincang dengan husband, support system

Mengepam;
-paling tidak lakukan 15-20min satu sesi
-kalau guna single pump, lakukan mimik power pumping
-double pump, aware dengan suction level

Baby menyusu direct
-lepas baby minum, rehat 10minit
-Then cuba pam untuk 10minit
-Biasakan baby minum sebelah, then sebelah lagi pump.

Masalah;
-Waktu paling sukar adalah sesi tengah malam
-Set alarm atau gunakan baby as alarm
-In between feeding time, lepas menyusu.. Pam lah!
-Mengepam masa kerja terkejar-kejar. Takpe, lakukan je. Avoid stress

Penting;
-Invest sikit untuk beli pam ikut kemampuan dan keselesaan
-Jangan beli peti beku dulu, try buat stock dan nilai kemudian perlu atau tak
-Jangan lupakan niat, inshaALLah akan sentiasa istiqomah.
-Suami tolong apa yang patut ie basuh botol, teman mengepam, praise her!
-Berdoalah dengan Allah agar diberikan rezeki susu yang cukup utk anak kita.

Myself;
-Selalu bercakap sendiri ie monolog tentang hak Uqail
-Cuba nak penuhi hak dia selama yang mampu
-jadual pam yg agak konsisten setiap hari
     2 atau 3am
     9 atau 10am
     1 atau 2pm
     6 atau 7pm
     10 atau 11pm
Tengok Stock susu yg ada juga merupakan pemangkin
Awal-awal bila berjaya buat stock sampai tak muat peti sejuk
Berazam beli peti beku. Seronok packing susu masuk dalam tu.
Bila dah ada peti beku, tengok stock yang ada.
Berazam nak fully utilize freezer tu, so kena keep adding stock.
Tu lah sikit sebanyak, ada yang berguna. Amalkanlah.
Paling best bila hari-hari anak pun menyusu dengan jayanya.
Suami pun membantu, bila stress pam susu kat office slalu call him.
I just need somebody to talk and share this journey
And yes, you are the right person to talk to.

Rezeki Uqail so far,
Siang hari 4 atau 5 kali feeding
Malam 2kali feeding
Sekali feeding, consume 3oz.
Ummi pun tiap kali pam, paling sikit dapat 6oz
paling banyak boleh dapat 12oz
Alhamdulillah. Masih cukup untuk menampung keperluan Uqail.
Btw, nak pam susu ni betul perlukan keazaman.
2bulan setengah kelahiran Uqail, memang guna pam manual saja
dan juga buat marmet sampai nak melecet.
Baru je lagi beli double pam elektrik
Tu pun untuk kegunaan malam sebab mata mengantuk
Siang kat tempat kerja, tetap prefer pam manual atau marmet.
Entah kenapa, rasanya lebih selesa dan cepat
Dan pengalaman sendiri, ianya produce lebih banyak.
Jadi pokok pangkal di sini, buatlah ikut keselesaan sendiri.
You can do it, for sure. Because you are a mother now.
Every mother want to give the best to each of her child.
InshaAllah




Wednesday, March 9, 2016
Assalamualaikum readers

Setiap ibu pasti nak berikan yang terbaik untuk anak kan.
Bila dah jadi mak-mak ni, automatik start gali ilmu ke arah tu.
Masa tengah pregnant pun dah study pasal menyusu ni.
Nak pulak dapat officemate yang gigih mengepam susu time kerja.
Kagum, dan masa tu dah start pasang niat.
"ada anak nanti ak nak cuba fully bf smpai 2tahun."

Alhamdulillah.
Allah kurniakan nikmat mengandung
Sekarang dah ada baby sendiri.
Berpegangkan pada niat dulu, tekad diusahakan.
Fully BF baby.  Masa awal-awal bersalinkan Uqail,
Idea menyusukan ni zero. Dah la tak dapat menyusukan Uqail terus
Sebab lepas je Uqail selamat keluar dari perut Ummi,
Diorang bersihkan Uqail dan hantar ke NiCU.
Ummi dihantar ke ward. Tapi berbekalkan semangat.
Ummi start picit (marmet) untuk dapatkan susu pertama.
Tak banyak, less than 2oz pun susu pekat kuning tu.
Umi suruh abi bawa hantar ke NiCU dan since then
Umi semangat, umi keep perah susu.
Masa ni tak guna breastpump pun lagi.
Tapi 3hari kat hospital tanpa a proper support
Tak banyak susu umi.. Dah la baru lagi, ilmu pun zero.
So masa ni Ummi redha je la nurse feedingkan Uqail dgn FM
Sebab Uqail tak stay dengan Ummi, macamana nak direct latch kan?

Tapi Ummi berusaha, perah dan perah.
Pam guna pam Maklong pinjamkan.
Masa tu banyak pam angin pun. Tak de apa keluar.
Frust tapi masa yang sama anggap sebagai simulation.
Sebab UQail dekat NiCU. Ummi kena simulate sendiri,
Day 4, Ummi dah balik Umah Tokma Terengganu..
Masa ni Tokma Kelantan dah urut Ummi
Alhamdulillah, hari tu juga Ummi nak kena bengkak susu.
Almost bengkak dah kot, cuma belum tahap nak demam.
Masa tu memang rasa nak menangis sebab rasa berat sangat,
sakit sampai ke ketiak. Tokma suruh tuam dengan botol isi air panas.
Then keep marmet and perah guna pam manual.
Ummi tak suka suction pam Autumz yang Maklong bagi pinjam.
Start hari tu, susu makin bertambah.
Uqail dah balik duk dengan Ummi..
Susu sangat laju sampai Uqail taknak direct feeding.
Uqail prefer bottle dan hanya akan
take direct feeding kalau ummi dah siap pam.
Tapi ummi bersyukur sebab masa tu,
Umi dah boleh perah susu sendiri dan up stock utk Uqail.

Sampai sekarang, dah almost 90hari umur Uqail.
Ummi ingin teruskan. Alhamdulillah rezeki Uqail banyak.
Allah berikan. Ummi selalu motivate diri sendiri
Supaya cekal dan bersemangat.
Ummi cuba follow sebaiknya jadual mengepam.
Ummi dah buat stock dan rasanya stock tu bertahan
sampai 6bulan. Ummi akan teruskan buat stock.
Uqail masih prefer bottle tapi tak refuse direct.
Malam-malam ummi cuba bagi direct selepas pump session.

Menyusu sepenuhnya ni boleh dikatakan sebagai investment
Invest untuk dapatkan bonding dengan anak.
Invest untuk dapatkan pahala menyusukan anak.
Invest untuk berikan yang terbaik untuk anak.
Thanks sangat pada Abi, Cikya, Ibu Alya dan friends.
Sebab Cikya dah investkan breastpump yang selesa utk Ummi.
Abi pun dah invest $$$ untuk beli peti sejuk beku stock up ebm.
Ibu Alya plak such a great supporter dan exclusively pump for her doter.
Ummi kagum dan Ummi pun nak jadi macam mereka.
Moga Allah kurniakan sifat istiqomah untuk perjuangan ini.
Semoga anak Ummi kenyang dan sihat membesar.
Serius, menyusu ni bukan hanya sekadar ibu dan anak.
Perjuangan menyusu ni perlu ambil kira surrounding dan moral.
Self esteem dan support.

One thing, harap-harap Ummi mampu encourage orang lain juga
Untuk turut serta dalam perjuangan ni. Tak perlu makanan tambahan.
Cukup rehat, makan makanan berkhasiat, minum banyak air putih.
Paling utama niat dan usahakan. InshaAllah berhasil.
Penting juga, elakkan stress dan ingatlah apa yang kita usahakan
Adalah untuk anak-anak kita juga. Moga-moga rezeki kita makin banyak.
Setidak-tidaknya cukuplah untuk keperluan anakanda di rumah.

NN

My Blog List

Kawan-Kawan Saya

special date

January
Aniq Anaqi 0901
Along 1401
February
Atikah 0202
Abg Long 0502
Faqira Dahiya 0802
Alang 1302
March
Rayyan Rizqi 1103
Husband 1603
Nasrul 2003
Suriana 2103
Fendy 2703
Babygone 2703
Chick 3103
April
Imtiaz 0404
Didi 1404
Left SGMM 240415
May
Fakhrihadi 0105
Joined TSC 020516
Faris 0305
Irsalina 0505
Sofea Azzahra 0505
Fasihah Husna 0605
June
Ngah 0406
Abg Ngah 0906
Mustaqim 2106
Joined SGMM 13062011
July
MIL 0207
Azim 1407
Me 1707
Faqhihah Dafinah 2107
Rubee Asyrani 3007
August
Rubee Nhana 0608
K.Naim 1808
Kassim 2308
Ayien Diey 2608
Hanun 3008
September
Mommy 0609
Fakhrul 1109
Amirah Asri 1709
Daniel 2709
October
wedding day 2710
He left SGMM 30102015
November
He join TSC 02112015
December
Amira Nasir 0312
Uqail 141215
MiraKassim 121215






Reminiscence

  • Tok Aman Bali Beach Resort
  • Century Pine Cameron Highland
  • Gold Coast Morib
  • Hotel Asia
  • Hydro Hotel Penang
  • I-City Boutique Hotel
  • Impiana Resort Cherating
  • Ipoh Boutique Hotel
  • Ipoh Tower Regency Hotel
  • Ixora Hotel, Butterworth
  • M Suite Hotel JB
  • Rainbow Paradise Tanjung Bungah
  • Redgalodge Ipoh
  • Silka Maytower, KL
  • Silka cheras, KL
  • Sunway Hotel, Seberang Jaya
  • Tanjong Demong Beach Resort