Blog Archive

Followers

Powered by Blogger.
Friday, March 11, 2016
Assalamualaikum readers
Saja nak berkongsi..
Mana tahu somebody baca then ada manfaat.
Sampai juga pahala free kat kita kan.

Alhamdulillah.
Rezeki Uqail ada dan cukup untuk dia.
Ye lah, baru menyusukan tak sampai 3bulan pun lagi.
Mungkin belum sampai fasa 'drop'
Tapi tetaplah nak tulis.
Simpan kenangan dan pengalaman pun yer jugak.

Tips memeriahkan susu badan;
1) Faham dan ambil tahu konsep supply-demand
2) Kena rajin
3) Jangan give up walau sekali
4) Rajinkan urut dr ketiak ke 'factory' time mandi
5) Follow jadual mengepam
6) Jangan ikutkan jadual menyusu baby semata
7) Kosongkan 'factory' sekurang-kurang 5kali sehari
8) Minum banyak air kosong
9) Makan makanan berkhasiat
10) Ikhlaskan hati nak penuhi hak anak
11) Bincang dengan husband, support system

Mengepam;
-paling tidak lakukan 15-20min satu sesi
-kalau guna single pump, lakukan mimik power pumping
-double pump, aware dengan suction level

Baby menyusu direct
-lepas baby minum, rehat 10minit
-Then cuba pam untuk 10minit
-Biasakan baby minum sebelah, then sebelah lagi pump.

Masalah;
-Waktu paling sukar adalah sesi tengah malam
-Set alarm atau gunakan baby as alarm
-In between feeding time, lepas menyusu.. Pam lah!
-Mengepam masa kerja terkejar-kejar. Takpe, lakukan je. Avoid stress

Penting;
-Invest sikit untuk beli pam ikut kemampuan dan keselesaan
-Jangan beli peti beku dulu, try buat stock dan nilai kemudian perlu atau tak
-Jangan lupakan niat, inshaALLah akan sentiasa istiqomah.
-Suami tolong apa yang patut ie basuh botol, teman mengepam, praise her!
-Berdoalah dengan Allah agar diberikan rezeki susu yang cukup utk anak kita.

Myself;
-Selalu bercakap sendiri ie monolog tentang hak Uqail
-Cuba nak penuhi hak dia selama yang mampu
-jadual pam yg agak konsisten setiap hari
     2 atau 3am
     9 atau 10am
     1 atau 2pm
     6 atau 7pm
     10 atau 11pm
Tengok Stock susu yg ada juga merupakan pemangkin
Awal-awal bila berjaya buat stock sampai tak muat peti sejuk
Berazam beli peti beku. Seronok packing susu masuk dalam tu.
Bila dah ada peti beku, tengok stock yang ada.
Berazam nak fully utilize freezer tu, so kena keep adding stock.
Tu lah sikit sebanyak, ada yang berguna. Amalkanlah.
Paling best bila hari-hari anak pun menyusu dengan jayanya.
Suami pun membantu, bila stress pam susu kat office slalu call him.
I just need somebody to talk and share this journey
And yes, you are the right person to talk to.

Rezeki Uqail so far,
Siang hari 4 atau 5 kali feeding
Malam 2kali feeding
Sekali feeding, consume 3oz.
Ummi pun tiap kali pam, paling sikit dapat 6oz
paling banyak boleh dapat 12oz
Alhamdulillah. Masih cukup untuk menampung keperluan Uqail.
Btw, nak pam susu ni betul perlukan keazaman.
2bulan setengah kelahiran Uqail, memang guna pam manual saja
dan juga buat marmet sampai nak melecet.
Baru je lagi beli double pam elektrik
Tu pun untuk kegunaan malam sebab mata mengantuk
Siang kat tempat kerja, tetap prefer pam manual atau marmet.
Entah kenapa, rasanya lebih selesa dan cepat
Dan pengalaman sendiri, ianya produce lebih banyak.
Jadi pokok pangkal di sini, buatlah ikut keselesaan sendiri.
You can do it, for sure. Because you are a mother now.
Every mother want to give the best to each of her child.
InshaAllah




0 comments:

NN

My Blog List

Kawan-Kawan Saya

special date

January
Aniq Anaqi 0901
Along 1401
February
Atikah 0202
Abg Long 0502
Alang 1302
March
Rayyan Rizqi 1103
Husband 1603
Nasrul 2003
Suriana 2103
Fendy 2703
Babygone 2703
Chick 3103
April
Imtiaz 0404
Didi 1404
May
Fakhrihadi 0105
Faris 0305
Irsalina 0505
Sofea Azzahra 0505
Fasihah Husna 0605
June
Ngah 0406
Abg Ngah 0906
Mustaqim 2106
Joined SGMM 13062011
July
Azim 1407
Me 1707
August
Hanun 3008
September
Mommy 0609
Fakhrul 1109
Daniel 2709
October
wedding day 2710
He left SGMM 30102015
November
He join TSC 02112015
December
Uqail 141215
MiraKassim 121215






Reminiscence

  • Century Pine Cameron Highland
  • Gold Coast Morib
  • Hotel Asia
  • Hydro Hotel Penang
  • I-City Boutique Hotel
  • Impiana Resort Cherating
  • Ipoh Boutique Hotel
  • Ipoh Tower Regency Hotel
  • Ixora Hotel, Butterworth
  • M Suite Hotel JB
  • Rainbow Paradise Tanjung Bungah
  • Redgalodge Ipoh
  • Silka Maytower, KL
  • Silka cheras, KL
  • Sunway Hotel, Seberang Jaya
  • Tanjong Demong Beach Resort